Pierogowa uczta w Krakowie czyli Festiwal Pierogów
blog 7 sierpnia 2017Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. Z owocami, mięsem, ruskich, kapuścianych. W wersji gotowanej lub podsmażanej. Do dziś pamiętam pierogi robione przez moją babcie, z cieniutkim ciastem, pełne farszu, idealnej wielkości. Tego smaku nic nie przebije. Legenda głosi, że ta smaczna potrawa pojawiła się w Polsce za sprawą św. Jacka Odrowąża. Św. Jacek skosztował ich w czasie swoich podróży misyjnych w XIII wieku po Rusi i zachwycony ich smakiem przywiózł do Polski. Legenda głosi również, że podczas wielkiego głodu, jaki zapanował po najazdach tatarskich święty miał karmić ubogich pierogami własnego wyrobu. Tak narodził się jego przydomek św. Jacek z pierogami.
Odwiedzając teraz Kraków możecie wziąć udział w pierogowej uczcie, która odbędzie się tradycyjnie na Małym Rynku w dniach od 11 do 15 sierpnia. Restauratorzy biorący udział w festiwalu postarają się zaspokoić najbardziej wyrafinowane gusta. Będą pierogi tradycyjne takie jak: ruskie, z kapustą i grzybami, czy owocami sezonowymi, a także bardziej urozmaicone smaki np. z łososiem, ze szpinakiem, z serem i śliwkami, myśliwego z mięsem z jelenia i podgrzybkami, z soczewicą, pieczarkami czy serem wędzonym. Producenci najsmaczniejszych wyrobów będą walczyć o dwie przechodnie nagrody – statuetkę Kazimierza Wielkiego (to nagroda publiczności) i statuetkę św. Jacka z Pierogami (nagroda jury). W czasie tegorocznej edycji najlepszego pieroga będzie można głosować 13 sierpnia do godziny 18, a konkurs zostanie rozstrzygnięty dzień później. Ucztowanie umilać będą koncerty krakowskich zespołów prezentujących różne style muzyki.