Wycieczki po Krakowie Wycieczki po Krakowie Wycieczki po Krakowie Wycieczki po Krakowie
  • Strona główna
  • Wycieczki
    • Wycieczki ogólne
    • Wycieczki tematyczne
    • Wycieczki dla dzieci i rodziców
    • Wycieczki szkolne
    • Wycieczki dla pielgrzymów
  • Warsztaty
  • Cennik
  • O mnie
  • Blog
  • Opinie
  • Kontakt
  • Polski
  • Русский

    Kazimierz żydowski od kuchni

    blog 8 listopada 2016

    Zwiedzając żydowski Kazimierz często turyści chcą spróbować typowych dań kuchni żydowskiej, dopytują o restauracje czy cieszące się ostatnio dużą popularnością food tracki. Przy omawianiu zasad rządzących przygotowaniem posiłków spotykamy takie określenia jak koszerny, trefny, mohel, które dla odwiedzających pierwszy raz dzielnicę żydowską brzmią obco. W dzisiejszym wpisie postanowiłam przybliżyć najważniejsze zagadnienia dotyczące kuchni żydowskiej.

    Moim gościem ponownie jest Ewelina Laprus:

    1. Mówiąc o tradycyjnej kuchni żydowskiej spotykamy określenie koszerny. Na czym polega koszerność dania?

    Ewelina Laprus: Koszerność to bardzo szerokie pojęcie określające rodzaj produktów, które można spożywać, sposób ich wytwarzania i spożywania. W języku hebrajskim słowo koszerny oznacza “właściwy”, czyli zgodny z przepisami religijnymi, zawartymi w Torze. A więc główne zasady koszernej kuchni wykluczają mięsa niektórych zwierząt, uważanych za nieczyste, zakazują spożywania krwi oraz wprowadzają podział na potrawy mięsne i mleczne. Co istotne, rozdział mięsa i mleka wymusza wyposażenie kuchni w dwa zestawy garnków, zastawy stołowej czy sprzętów kuchennych. Nie wolno także spożywać potraw mlecznych zaraz po mięsnych i odwrotnie.

    2. W takim razie są produkty zakazane (trefne), które nie pojawią się na stole Żydów przestrzegających koszerności?

    EL: Oczywiście, że tak. Na przykład wieprzowina jest niekoszerna. Żydzi mogą spożywać tylko i wyłącznie mięso zwierząt parzystokopytnych i przeżuwających jak: krowy, owce czy kozy, a taka świnia nie przeżuwa, a połyka. Nie ma problemu ze spożywaniem drobiu, ponieważ zakaz obejmuje ptaki drapieżne. A zwierzęta wodne muszą mieć łuskę i ogon, tak więc możemy zapomnieć o owocach morza czy węgorzu. Koszerny nabiał pochodzi wyłącznie od zwierząt, których mięso jest koszerne.

    3. W takim razie jakie są typowe dania dla kuchni żydowskiej?

    EL: Ciężko odpowiedzieć mi na to pytanie. Żydzi, jako naród rozproszony po całym świecie, przyswajał produkty i potrawy z różnych regionów świata, dostosowując je do własnych nakazów religijnych. Tak więc kuchnia Żydów z Europy Środkowej czy Wschodniej będzie inna niż Żydów z Bliskiego Wschodu.

    4. Czy są zasadnicze różnice między kuchnią Żydów polskich a daniami serwowanymi w Izraelu?

    EL: W dzisiejszym Izraelu trudno znaleźć restaurację, która serwuje czulent, gefilte fish czy pastę z wątróbek, a były to typowe dania kuchni Żydów polskich. Według mnie współczesna kuchnia izraelska opiera się głównie na kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Jest to kuchnia bardzo różnorodna, tak jak  społeczeństwo Izraela. Jednak spacerując ulicami Izraela, pierwsze co rzuca się w oczy to hummus, falafel, szakszuka, szoarma, bajgle czy baklawa.

    5.  Które miejsca na Kazimierzu serwujące dania żydowskie może Pani polecić? Na co zwrócić uwagę?

    EL: Zależy na co mamy ochotę. Jeśli chcemy spróbować coś bardziej tradycyjnego to polecałabym restaurację Ariel czy Dawno Temu Na Kazimierzu. Obydwie restauracje są usytuowane na ulicy Szerokiej. Natomiast jeżeli mamy ochotę na współczesną kuchnię izraelska to polecam Cheder Cafe na Józefa i Hamsę na Szerokiej.

    Dziękuję za rozmowę!

    Leave a Reply
    Anuluj pisanie odpowiedzi

    Menu
    • Strona główna
    • O mnie
    • Wycieczki po Krakowie
    • Warsztaty
    • Blog
    • Opinie
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Polityka cookies
    Wycieczki
    • Wycieczki ogólne
    • Wycieczki tematyczne
    • Wycieczki dla dzieci i rodziców
    • Wycieczki szkolne
    • Wycieczki dla pielgrzymów
    KONTAKT
    • TELEFON: 503 060 672
    • MAIL: aga.przewodnik@gmail.com
    • Poniedziałek – Piątek  8:00-22:00
      Weekend 9.00 – 20.00
    © 2018 Agnieszka Kuźma, licencjonowany przewodnik po Krakowie
    Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Cookies w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości "Twój StartUP". Więcej informacji o przetwarzaniu danych dostępnych jest w obowiązku informacyjnym i cookies Akceptuj Polityka Cookies
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT